Aus: Der Nordschleswiger

'Kunst kender ingen grænser': Ny dansk-tysk bog præsenteret

18.12.2014 | 09:55 |

Volker Heesch

'Kunstens Spor - Spuren der Kunst', usædvanlig bogproduktion med portrætter af 43 kunstnere fra Vadehavsområdet.

Svend og Alice Kræfting, Hanne Sönnichsen og Niels Gunni Vase (fra venstre) tager den nye bog nærmere i øjesyn. Foto: Jane Ohlsen

Mögeltondern/Møgeltønder "Naturen kender ingen grænser, og kunsten kender heller ingen grænser", slog Tønders turistchef, Bodil Glistrup Thomsen, fast i sin velkomsttale til gæsterne ved præsentationen af bogen 'Kunstens Spor i Nationalpark Vadehavet' og mindede dermed også om mottoet for det EU-støttede Interreg-projekt 'Natur og turisme', som man takket være denne usædvanlige publikation nu "kan tage i hånden", som Tønders borgmester, Laurids Rudebeck (V), formulerede det.

Sommerstuen på Schackenborg Slot dannede ramme om den festlige præsentation af kunstbogen, som fotograf Ole Mortensen primært har leveret billederne til. Bogen viser de 43 portrætterede kunstnere og kunsthåndværkere på deres yndlingssteder i Vadehavsområdet.

Formanden for Kulturelt Forum i Tønder, Hanne B. Sönnichsen, mindede på både dansk og tysk om, at "der ikke ville være noget land her uden menneskene", og gjorde opmærksom på, at man kan opleve tidevandets rytme, det storslåede landskab med sine klare linjer, farver og lugte i de 31 danske og 12 tyske skabende kunstneres værker, som protrætteres i bogen. Den er trykt i et oplag på 2.000 stk. og kan bl.a. købes i de deltagende kunstneres atelierer og værksteder, som man også kan være heldig at møde på strejftog i marsklandskabet, f.eks. i Tønder, Ballum, Skærbæk, Havneby og Løgumkloster. Desuden kan bogen købes i boghandlen for omkring 200 kr.

Laurids Rudebeck kaldte den nye bog en invitation fra kunstnerne og et vigtigt bidrag til at få endnu flere til at få øjnene op for det storslåede landskab og kulturen i regionen. "Vi har at gøre med to lande og to sprog. Men det fælles landskab og historien knytter os sammen", sagde borgmesteren og slog fast, at man også går en fælles fremtid i møde, hvor det handler om at løse de fælles udfordringer i kystregionen på begge sider af grænsen ved hjælp af initiativer som dette kunstnerpartnerskab.

Frank Ketter, der er direktør for den tyske Interreg-partner 'Nordsee Tourismus' i Husum, hyldede bogprojektet som værende et eksempel på, at det grænseoverskridende samarbejde ikke kun er forankret på det teoretiske plan, men også udmønter sig i meget praktiske resultater. I den kommende Interreg-støtteperiode vil der blive iværksat yderligere projekter inden for natur og turisme, for særligt på turismeområdet er der fortsat et meget stort behov for at udbygge kendskabet til nabolandet på tværs af grænsen. Formanden for Nationalpark Vadehavet, Bent Poulsen, annoncerede, at der vil blive dannet et kunstudvalg for at højne kvaliteten i partnerskaberne mellem nationalparken og de skabende kunstnere. Ifølge formanden er der sågar allerede oprettet en venteliste.

Foruden Vadehavskunstnere som Else Pia Martinsen Erz, Erik Nicolaisen og Günther Eckholdt, der har været kendt i en årrække, er også veteraner inden for kunsthåndværk som Svend og Alice Kræfting og Lisbeth Ihle portrætteret i bogen. Og Nordfrisland er bl.a. repræsenteret ved Gertrud og Gesche Nordmann. Foruden vævede uldprodukter kreeret af Hanne Sönnichsen kan man også se værker af filt-'maleren' Söhnke Richter, keramik af Jytte Lysgaard, smykker fra guldsmed Anne Gudme-Knudsen og glaskunst af Joan Juhl Hansen.


print artikel